Σχετικά με μένα…

Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνεται σε ένα σημείο όλη η δραστηριότητά μου, συγγραφική και ερευνητική, αλλά και οι απόψεις μου γύρω από εκπαιδευτικά ζητήματα που άπτονται της αποδοτικότερης μάθησης και γενικά του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τη διδασκαλία μας. Έτσι, στο blog της σελίδας αυτής δημοσιεύονται θέματα που δεν αφορούν μόνο στη διδασκαλία της φυσικής αλλά αναφέρονται σε στάσεις, πρακτικές και απόψεις στα ευρύτερα θέματα της εκπαίδευσης και της διδασκαλίας.

Τα τελευταία χρόνια τα ενδιαφέροντά μου εστιάζονται σε ζητήματα γνωσιακής και εκπαιδευτικής ψυχολογίας και συγκεκριμένα στην αποδοτικότερη μάθηση καθώς και στο ειδικότερο θέμα της βελτιστοποίησης της προσέγγισης των προβλημάτων φυσικής (problem solving), μέσα από τις γνωσιακές διαδικασίες αναγνώρισης, σύνδεσης και ανάκλησης γνώσεων που συμβαίνουν όταν ο μαθητής προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα φυσικής. Επίσης, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μου διπλώματος που αναφέρεται στην ψηφιακή εκπαίδευση και μάθηση (MSc – Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου – πτυχίο 2017) μελέτησα με ποιο τρόπο πρέπει να ενσωματώνονται στη διδασκαλία οι νέες τεχνολογίες με σκοπό την αποδοτικότερη μάθηση. Από το 2022 κατέχω μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) στην εκπαιδευτική ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, έχοντας ασχοληθεί ουσιαστικά με το πώς μαθαίνει καλύτερα ένας μαθητής ποια είναι η επίδραση του άγχους στην απόδοσή του και πώς τα αποτελέσματα της έρευνας για αποδοτική μάθηση μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή μαθησιακή πρακτική. 

Είμαι ενεργός συγγραφέας εκπαιδευτικών βοηθημάτων Φυσικής για το λύκειο στις εκδόσεις Σαββάλα, από το 2002 μέχρι και σήμερα, έχοντας συγγράψει πολλά βιβλία Φυσικής για όλες τις τάξεις του Λυκείου. Επίσης, έχω εργαστεί ως εκπαιδευτικός – καθηγητής φυσικής, γεωγραφίας και αστρονομίας σε δύο ιδιωτικά σχολεία καθώς και σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. 

Αυτό τον καιρό ασκώ τη συγγραφική μου ιδιότητα ενώ δίνω ομιλίες για θέματα αποδοτικότερης μάθησης και διδασκαλίας σε δημόσια – ιδιωτικά σχολεία και φροντιστηριακούς οργανισμούς. 

 Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ΜSc
καθηγητής φυσικής – συγγραφέας

Scroll to Top
Scroll to Top