“Εκπαιδεύω με αλάτι και πιπέρι” – Επεισόδιο 1

Η καινούργια χρονιά (2022) ξεκίνησε με ένα νέο εγχείρημα στο χώρο της εκπαίδευσης, μια καινούργια προσπάθεια που θα δοκιμάσουμε να φέρουμε εις πέρας, με πυξίδες τη διδακτική και την ψυχολογία της μάθησης και της εκπαίδευσης γενικότερα. 

Το “Εκπαιδεύω με αλάτι και πιπέρι” είναι μια σειρά επεισοδίων podcast που έχουν στόχο τη διάδοση των αποτελεσμάτων της σύγχρονης εκπαιδευτικής έρευνας στο ελληνικό εκπαιδευτικό κοινό. Οικοδεσπότες είναι ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (η αφεντιά μου) και ο Γιάννης Μιχαηλίδης προερχόμενος από το μετερίζι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στα podcast αυτά φιλοδοξούμε να ακουστεί και να συζητηθεί η έρευνα που γίνεται τα τελευταία χρόνια (ειδικά στο εξωτερικό) στον τομέα της μάθησης και της διδακτικής. Στο ταξίδι των συζητήσεών μας συντροφιά θα μας κρατά το αλάτι και το πιπέρι της διδασκαλίας, δηλαδή η εκπαιδευτική – γνωστική ψυχολογία, καθώς και η διδακτική σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η γλώσσα, οι φυσικές επιστήμες!

Το 1ο επεισόδιο του “Εκπαιδεύω με αλάτι και πιπέρι” είναι δικαιωματικά αφιερωμένο στο εξαιρετικό βιβλίο που έχει γράψει ο Γιάννης Μιχαηλίδης: “Διδάσκοντας την Κριτική σκέψη στο Δημοτικό σχολείο”. Το βιβλίο αυτό, παρόλο που αναφέρεται στο δημοτικό σχολείο, εντούτοις, αποτελεί πολύτιμο ανάγνωσμα για όλους τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να μάθουν πώς θα διδάξουν τους μαθητές τους να σκέφτονται κριτικά. Στο επεισόδιο λοιπόν αυτό, ο Γιάννης απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν την κριτική σκέψη και τη διδασκαλία της. Μερικές από αυτές είναι:

  1. Για ποιο λόγο έγραψες το βιβλίο;
  2. Για ποιο λόγο επέλεξες να βάλεις στο βιβλίο σου πρώτα την Πράξη και μετά τη Θεωρία;
  3. Πώς θα μπορούσαμε να ορίσουμε την κριτική σκέψη;
  4. Ποιες είναι οι δεξιότητες για την κριτική σκέψη;
  5. Ποιες είναι οι τυπικές και οι άτυπες λογικές πλάνες;
  6. Ποιες είναι οι στάσεις που απαιτούνται για την κριτική σκέψη;
  7. Ποια είναι η σημασία του διαλόγου που πρέπει να καλλιεργείται στην τάξη και πώς συνεισφέρει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης;
  8. Ποια είναι η σχέση μεταξύ κριτικής και δημιουργικής σκέψης; Πώς μπορεί ένας μαθητής να γίνει δημιουργικός;
  9. Ποιο είναι το βασικό σημείο που πρέπει να ενσωματώσει στη διδασκαλία του ένας δάσκαλος – καθηγητής ώστε να αρχίσει να καλλιεργεί την κριτική σκέψη στους μαθητές του;

Καλή ακρόαση!

1 σκέψη για το ““Εκπαιδεύω με αλάτι και πιπέρι” – Επεισόδιο 1”

  1. Παράθεση: Εκπαιδεύω με αλάτι και πιπέρι – Υλικό Φυσικής – Χημείας

Θα χαρώ πολύ να σχολιάσετε τη δημοσίευσή μου!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top
Scroll to Top