Ευχές για το 2019…

Υγεία και δημιουργικότητα για το 2019

Το νέο έτος ήρθε γοργά όπως και κάθε άλλο στο παρελθόν και ελπίζουμε να είναι δημιουργικό, χωρίς πολέμους και με λιγότερη φτώχεια για όλο τον κόσμο.

Η εκπαίδευση είναι ίσως το μοναδικό μας όπλο ενάντια στις προκαταλήψεις, στο ρατσισμό, στις θεωρίες συνωμοσίας, στο φασισμό και εμείς οι εκπαι­δευ­τικοί είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ας μην αφήνουμε το χρόνο να περνά. Κάθε ψυχούλα που σώζουμε από τη θολότητα αυτών των πρακτικών δημιουργεί μια κοινωνία πιο ανεκτική, πιο ανθρώπινη, πιο δημιουργική. Το χρωστάμε στα παιδιά μας που θα αναλάβουν αύριο, στα εγγόνια μας που θα αναλάβουν μεθαύριο, στην ανθρωπότητα που εξελίσσεται.

Όμως δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Ο εκπαιδευτικός μάχεται σε πολλά μέτω­πα και οι δυνάμεις του δεν είναι απεριόριστες. Πρέπει να ζήσει την οικογένεια του, να εκπαιδεύσει τους μαθητές του, να παλέψει με την αυτό-επιμόρφωσή του, να χαρεί και να ζήσει και αυτός τη ζωή του. Πόσα πολλά να κάνει, πόσα πολλά να σκεφτεί, να διαβάσει, να ακούσει, να μιλήσει, να διδάξει, να εκπαι­δεύσει, να ψυχολογήσει, να συμβουλέψει, να επιβιώσει τελικά σε έναν κόσμο που νιώθει ότι πρέπει να τον γνωρίζει καλά, αλλά καθημερινά τον ξεπερνά με εξελίξεις που τρέχουν, με τεχνολογίες που αλλάζουν, με γνώσεις που αντι­κα­θίστανται από νέες σε χρόνο ρεκόρ. Όσοι έχουν διδάξει ψυχούλες έστω και μια φορά καταλαβαίνουν…

Το 2019 λοιπόν ας είναι μια χρονιά αλλαγής, μια χρονιά στην οποία μπορούν να ξεκι­νήσουν ενδιαφέροντα πράγματα που θα μας δώσουν νέες κατευθύνσεις και στόχους. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε ταυτόχρονα πολλά πράγματα μαζί, αλλά ας αρχίσουμε με ένα-δύο. Ερωτήσεις που θα κάνουμε στον εαυτό μας όπως: «Τι πέτυχα την προηγούμενη χρονιά», «Ποιοι είναι οι στόχοι μου για τη νέα χρονιά και πώς θα πετύχω αυτούς τους στόχους;» θα βοηθήσουν να οριο­θετήσουμε τα επόμενα βήματά μας. Αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να γίνουν ακό­μη πιο ειδικές, όπως: «Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί μου στόχοι για το 2019», «Ποιοι είναι οι προσωπικοί μου στόχοι για τη νέα χρονιά» κ.ο.κ., εξειδι­κεύοντας ακόμη περισσότερο την πορεία προς κάτι καινούριο. Μάλιστα, αν τη συζήτηση αυτή την κάνετε όχι μόνο με τον εαυτό σας αλλά με έναν φίλο ή μια φίλη ή ακόμη και με πολλούς φίλους μαζί θα προκύψει ένα κοινωνικό συμβόλαιο που ίσως σας παρακινήσει πιο έντονα. Δοκιμάστε και θα δείτε!!

Για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς η αυτό-επιμόρφωση είναι ιδιαίτερα σημαντική και σπουδαία ως μόνιμος στόχος! Μπορείτε να δείτε δύο άρθρα μου, ένα που έγραψα στις αρχές του Σεπτέμβρη εδώ και ένα που έγραψα στη δύση της προηγούμενης χρονιάς στο τέλος του Δεκέμβρη, εδώ, που ίσως σας παρακινήσουν.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ πάνω απ’ όλα ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στους νέους στόχους!

Γιώργος Παναγιωτακόπουλος

1 σκέψη για το “Ευχές για το 2019…”

  1. Παράθεση: Ευχές για το 2019… | Υλικό Φυσικής - Χημείας

Θα χαρώ πολύ να σχολιάσετε τη δημοσίευσή μου!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top
Scroll to Top