Στο δρόμο για τις πανελλήνιες εξετάσεις – Υπέρ πάντων ο έξυπνος αγώνας!

Βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν αρχίσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις και η προε­τοι­μασία των μαθητών έχει ενταθεί με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις δυ­σκο­λίες των εξετάσεων. Όμως, τούτη την περίοδο, πολλοί μαθητές νιώ­θουν ότι έχουν ακόμη πολλά κενά, αισθάνονται αδύναμοι να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις τους τις οποίες θεωρούν βουνό και έχουν φτάσει να πιστεύουν ότι δεν θα καταφέρουν να πετύ­χουν τους στόχους που έχουν θέσει για τις πανελ­λήνιες εξετάσεις. Αυτά τα παιδιά είναι στα πρόθυρα της παραίτησης μιας και θεωρούν μάταιη την προσπάθεια.

Ετούτο το άρθρο ανα­φέρεται σε αυτά τα παιδιά που νιώθουν αδύναμοι να συνεχίσουν. Είναι μια ανοικτή προσπάθεια για στή­ριξη των παιδιών αυτών, ένα κάλεσμα για να δουν κάπως διαφορετικά τις επερ­χόμενες εξετάσεις και να ακούσουν κάποιες διαφορετικές συμβουλές που ίσως τους δώσουν τη δυνατότητα να καταφέρουν πράγματα που σήμερα δεν τα πιστεύουν. Δεν θα κοιτάξουμε πίσω για να δούμε τι φταίει που δεν έφτασαν ακόμη στο επίπεδο που θα ήθελαν να είναι. Θα κοιτάξουμε μπροστά για να βελτιώσουμε τη δυνατότητά τους στο χρόνο που απομένει.

Στα επόμενα θα απευθύνομαι σε μία τέτοια μαθήτρια, τη Μαρία, που διαπι­στώ­νει ότι τα κενά της είναι πολλά με αποτέλεσμα να νιώθει ότι δυσκολεύεται να πετύχει τους στόχους της και αυτό την έχει αγχώσει ιδιαίτερα!

Αλλαγή του τρόπου σκέψης

Η πρώτη και σημαντικότερη συμβουλή την περίοδο αυτή αγαπητή μου Μαρία είναι η αλλαγή του τρόπου σκέψης σου για το τι σημαίνει επιτυχία ή αποτυχία. Οι λέξεις αλλάζουν νόημα όταν διαφοροποιείται ο στόχος τους. Ίσως στην παρούσα φάση θα ήταν καλύτερα να σκέφτεσαι τον αγώνα που δίνεις και όχι την έκβαση αυτού. Η έκβαση του αγώνα είναι αβέβαιη αφού δεν ελέγχεται απόλυτα από εσένα. Αυτό όμως που ελέγχεται απόλυτα από σένα είναι ο αγώνας που δίνεις για να μπορέσεις να προετοιμαστείς. Επιτυχία λοιπόν στην παρούσα φάση, είναι να δώσεις τον αγώνα σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Και εδώ η Ιστορία μας διδάσκει πολλές τέτοιες περιπτώσεις (είδες γιατί έπρεπε να διαβάζεις και την Ιστορία;).
Σκέψου ποιοι άνθρωποι μένουν ανεξίτηλοι στη μνήμη μας. Σκέψου τις μάχες που έδωσαν. Σκέψου το λόγο που οι άνθρωποι αυτοί μνημο­νεύ­ονται και όλοι τούς θυμόμαστε σήμερα. Για ποιο λόγο θεωρούνται νικητές; Μπορείς να σκεφτείς; Θα σου πω εγώ …
Γιατί αγωνίστηκαν έξυπνα μέχρι την τελευταία στιγμή, γιατί έκαναν σπουδαίο αγώνα και η ιστορία τούς δικαίωσε, όχι απαραίτητα για την έκβαση του αγώνα αλλά για τον ίδιο τους τον αγώνα!
Να θυμάσαι λοιπόν ότι ο αγώνας σου θα είναι η μεγάλη σου επιτυχία, για τον αγώνα σου θα σου βγάζουν το καπέλο, η προσπάθειά σου θα μνημονεύεται.
Απώθησε επομένως τις αρνητικές σκέψεις που σε κατακλύζουν, μη σκέφτεσαι την έκβαση και ρίξου στον αγώνα. Αν σου έρχονται αυτές οι αρνητικές σκέψεις αντικατάστησέ τες με πιο θετικές και ευχάριστες όπως είναι οι διακοπές που θα πας αμέσως μετά. Να θυμάσαι ότι μέχρι την τελευταία στιγμή πριν δώσεις τις εξετάσεις θα μαθαίνεις, μέχρι την τελευταία στιγμή θα γίνεσαι καλύτερη, πιο δυνατή, πιο σίγουρη. Υπέρ πάντων ο έξυπνος αγώνας!!

Η έκβαση του αγώνα είναι αβέβαιη αφού δεν ελέγχεται απόλυτα από εσένα. Αυτό όμως που ελέγχεται απόλυτα από σένα είναι ο αγώνας που δίνεις για να μπορέσεις να προετοιμαστείς. Επιτυχία λοιπόν στην παρούσα φάση, είναι να δώσεις τον αγώνα σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θα σου δώσω λοιπόν μερικές συμβουλές αγαπητή Μαρία για να δώσεις έναν έξυπνο αγώνα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σκέφτεσαι το πώς θα βγει όσο πιο αποδοτικά γίνεται η κάθε σου μέρα μέχρι τις εξετάσεις!

Πρόγραμμα διαβάσματος και ύπνος

Ξεκίνα από αύριο κιόλας και φτιάξε ένα πρόγραμμα μελέτης. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι οπωσδήποτε γραπτό και θα περιέχει όλες τις δραστη­ριότητές σου, ακόμη και τη βραδινή σου έξοδο. Προσπάθησε Μαρία να βγαί­νεις αρκετά συχνά με τους φίλους σου, αφού όμως έχεις ολοκληρώσει την καθημερινή σου προσπάθεια.
Στο γραπτό πρόγραμμα που θα φτιάξεις μη βάζεις παραπάνω από μια ώρα συνεχόμενης μελέτης για κάθε μάθημα. Μπορείς όμως να διαβάζεις ένα μάθημα παραπάνω από μία φορά την ίδια μέρα. Για παράδειγμα, μπορείς να διαβάσεις βιολογία το απόγευμα 3:00 με 4:00 και να ξαναδιαβάσεις το βράδυ 8:00 με 9:00. Κάθε φορά που αρχίζεις τη μελέτη σου σε ένα μάθημα από εκεί που το άφησες την προηγούμενη φορά, προσπάθησε να κάνεις μια μικρή επανάληψη των προηγούμενων σημείων που έμαθες.

Όρος απαράβατος στο πρόγραμμά σου Μαρία, είναι οι οκτώ ώρες ύπνου. Μπορείς να διαβάσεις εδώ τους λόγους για τους οποίους πρέπει να κοιμάσαι σωστά. Προ­σπάθησε να ξυπνάς νωρίς το πρωί (όπως δηλαδή θα συμβαίνει και όταν θα γρά­φεις πανελλήνιες εξετάσεις) και να κοιμάσαι την ώρα που πρέπει, ώστε να συμπλη­ρώ­σεις πλήρες οκτάωρο ύπνου. Μην παραβαίνεις τον όρο αυτόν. Είναι ιδιαίτερα σημα­ντικός για να έχει απόδοση η προσπάθεια που κάνεις.

Όρος απαράβατος στο πρόγραμμα μελέτης, είναι οι οκτώ ώρες ύπνου.

Αν νιώθεις ότι έχεις την τάση να διασπάσαι εύκολα ή να ονειροπολείς και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς όταν διαβάζεις, βάλε ένα στοίχημα με τον εαυτό σου: Να διαβάσεις έντονα και πολύ συγκεντρωμένα για ένα τέταρτο της ώρας. Μετά κάνε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα και ξανά από την αρχή. Αν δεν μπορείς για ένα τέταρτο προσπάθησέ το για ένα δεκάλεπτο. Είμαι σίγουρος ότι θα το κερδίσεις το στοίχημα και σιγά – σιγά θα αυξήσεις το χρόνο που είσαι συγκεντρωμένη και μελετάς.

Βασικά σημεία του μαθήματος

Σε όλα τα μαθήματα μπορείς να ξεχωρίσεις δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι τα βασικά σημεία του μαθήματος, ενώ το δεύτερο επίπεδο είναι οι λεπτο­μέ­ρειες. Τα βασικά σημεία είναι η θεωρία κάθε μαθήματος καθώς και η εφαρμο­γή αυτής σε περι­πτώσεις που εμφανίζονται πολύ συχνά. Το πιθανότερο είναι ότι τα κενά σου έχουν να κάνουν με την έλλειψη γνώσεων στα βασικά αυτά σημεία. Προ­σπάθησε λοιπόν να επικεντρωθείς στα βασικά σημεία ανά ενότητα του κάθε μαθή­ματος. Διάβασε καλά τους τύπους (αν δίνεις μαθηματικά, φυσική ή χημεία). Να τους ξέρεις όλους τέλεια. Προσπάθησε να συγκεντρώ­σεις και να μάθεις καλά τις βασικές διαδικασίες εφαρμογής τους. Αν δεν είσαι σίγουρη για το ποια είναι τα βασικά σημεία ρώτησε τους κα­θηγητές σου ανά ενότητα τι είναι εκείνο που πρέπει να ξέρεις τέλεια. Δοκίμασε να λύσεις βα­σικές ασκήσεις και να κατανοήσεις γιατί λύνονται με τον τρόπο αυτό. Συνήθως οι βα­σικές ασκήσεις είναι τα λυμένα παραδείγματα των βοηθημάτων. Προσοχή! Μην κάνεις απλή ανάγνωση των λυμένων παραδειγμάτων. Αυτό δε συνει­σφέρει στην εκμάθησή τους. Αν θεωρείς ότι ο χρόνος σου είναι περιορι­σμένος προσπάθησε να τα λύσεις σκεπτό­μενη απλά τι θα έκανες για να τα λύσεις, χωρίς δηλαδή να χρησιμοποιήσεις μολύβι και χαρτί.

Στα δια­γωνίσματα των πανελληνίων εξετάσεων ένα πολύ μεγάλο μέρος των θεμά­των ανα­φέ­ρονται στα βασικά σημεία και στη χρήση αυτών. Επικεντρώσου λοιπόν ιδι­αίτερα έντονα σε αυτά. Από όλα τα βασικά σημεία κάποια θα σε δυ­σκο­λεύουν περισσότερο. Αυτά θα τα διαβάζεις πιο συχνά και θα τα κάνεις επανά­ληψη. Αντίθετα, μη χαλάς πολύ χρόνο αν βλέπεις ότι κάποια βασικά σημεία τα ξέρεις πολύ καλά και τα θεωρείς εύκολα.

Στα δια­γωνίσματα των πανελληνίων εξετάσεων ένα πολύ μεγάλο μέρος των θεμά­των ανα­φέ­ρονται στα βασικά σημεία και στη χρήση αυτών.

Βασικά σημεία είναι και οι ασκήσεις του σχολικού βιβλίου. Επικεντρώσου ιδιαίτερα σε αυτές. Προσπάθησε να βρεις στα βοηθήματα που χρησιμοποιείς κάποιες παρό­μοιες ασκήσεις, λύσε τες και κα­τανόησε τον τρόπο με τον οποίο λύνονται. Πολύ συχνά τα θέματα των πανελ­ληνίων εξετάσεων «πατάνε» στα θέματα του σχολικού βιβλίου.

Λεπτομέρειες – Παλαιότερα θέματα στα οποία δεν πήγες καλά

Πιθανώς να έχεις κρατήσει παλαιότερα θέματα στα οποία δεν πήγες καλά. Για παράδειγμα, διαγωνίσματα, test ή θέματα από τα βοηθήματα τα οποία δεν μπόρεσες να λύσεις στην κανονική περίοδο. Αφού έχεις διαβάσεις καλά τα βασικά σημεία και τα έχεις ολοκληρώσει δοκίμασε να λύσεις μόνη σου, χωρίς βοήθεια τα παραπάνω θέματα που δεν μπρόρεσες στην κανονική περίοδο. Εκεί που κολλάς (αν ακόμη συμβαίνει αυτό) ρώτα τους καθηγητές σου να σε βοηθήσουν.

Αν τώρα μετά από όλα αυτά έχει απομείνει χρόνος και νιώθεις ότι κατέχεις τα βασικά σημεία, πήγαινε στις λεπτομέρειες, σε πιο σύνθετα θέματα, σε πιο σύνθετες περιπτώσεις που σου φαντάζουν δύσκολα και στρυφνά και κάνε σε αυτά ό,τι μπορείς καλύτερο. Θυμήσου όμως ότι ο στόχος σου είναι κυρίως τα βασικά σημεία!

Σύνοψη

Οι συμβουλές που σου έδωσα παραπάνω είναι η βάση για έναν έξυπνο αγώνα. Θα τις συνοψίσω εδώ για να τις έχεις μαζεμένες:

  • Στην παρούσα φάση σε ενδιαφέρει μόνο ο αγώνας και όχι η έκβασή του.
  • Φτιάξε γραπτό πρόγραμμα καθημερινής μελέτης.
  • Να κοιμάσαι καθημερινά οκτώ ώρες.
  • Επικεντρώσου στα βασικά σημεία κάθε μαθήματος, τα οποία πρέπει να  μάθεις τέλεια. Μετά, αν έχεις χρόνο, μπορείς να περάσεις και στις λεπτομέρειες.
  • Λύσε παλαιότερα θέματα από τα διαγωνίσματα και τα test που έγραψες στα οποία δεν είχες πάει καλά.

Εύχομαι ολόψυχα καλή προσπάθεια!!

1 σκέψη για το “Στο δρόμο για τις πανελλήνιες εξετάσεις – Υπέρ πάντων ο έξυπνος αγώνας!”

  1. Παράθεση: Υπέρ πάντων ο έξυπνος αγώνας | Υλικό Φυσικής - Χημείας

Θα χαρώ πολύ να σχολιάσετε τη δημοσίευσή μου!

Scroll to Top