Η καινούργια χρονιά (2022) ξεκίνησε με ένα νέο εγχείρημα στο χώρο της εκπαίδευσης, μια καινούργια προσπάθεια που θα δοκιμάσουμε να φέρουμε εις πέρας, με πυξίδες τη διδακτική και την ψυχολογία της μάθησης και της εκπαίδευσης γενικότερα.
Το “Εκπαιδεύω με αλάτι και πιπέρι” είναι μια σειρά επεισοδίων podcast που έχουν στόχο τη διάδοση των αποτελεσμάτων της σύγχρονης εκπαιδευτικής έρευνας στο ελληνικό εκπαιδευτικό κοινό. Οικοδεσπότες είναι ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (η αφεντιά μου) και ο Γιάννης Μιχαηλίδης προερχόμενος από το μετερίζι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στα podcast αυτά φιλοδοξούμε να ακουστεί και να συζητηθεί η έρευνα που γίνεται τα τελευταία χρόνια (ειδικά στο εξωτερικό) στον τομέα της μάθησης και της διδακτικής. Στο ταξίδι των συζητήσεών μας συντροφιά θα μας κρατά το αλάτι και το πιπέρι της διδασκαλίας, δηλαδή η εκπαιδευτική – γνωστική ψυχολογία, καθώς και η διδακτική σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η γλώσσα, οι φυσικές επιστήμες!
Το 1ο επεισόδιο του “Εκπαιδεύω με αλάτι και πιπέρι” είναι δικαιωματικά αφιερωμένο στο εξαιρετικό βιβλίο που έχει γράψει ο Γιάννης Μιχαηλίδης: “Διδάσκοντας την Κριτική σκέψη στο Δημοτικό σχολείο”. Το βιβλίο αυτό, παρόλο που αναφέρεται στο δημοτικό σχολείο, εντούτοις, αποτελεί πολύτιμο ανάγνωσμα για όλους τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να μάθουν πώς θα διδάξουν τους μαθητές τους να σκέφτονται κριτικά. Στο επεισόδιο λοιπόν αυτό, ο Γιάννης απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν την κριτική σκέψη και τη διδασκαλία της. Μερικές από αυτές είναι:
- Για ποιο λόγο έγραψες το βιβλίο;
- Για ποιο λόγο επέλεξες να βάλεις στο βιβλίο σου πρώτα την Πράξη και μετά τη Θεωρία;
- Πώς θα μπορούσαμε να ορίσουμε την κριτική σκέψη;
- Ποιες είναι οι δεξιότητες για την κριτική σκέψη;
- Ποιες είναι οι τυπικές και οι άτυπες λογικές πλάνες;
- Ποιες είναι οι στάσεις που απαιτούνται για την κριτική σκέψη;
- Ποια είναι η σημασία του διαλόγου που πρέπει να καλλιεργείται στην τάξη και πώς συνεισφέρει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης;
- Ποια είναι η σχέση μεταξύ κριτικής και δημιουργικής σκέψης; Πώς μπορεί ένας μαθητής να γίνει δημιουργικός;
- Ποιο είναι το βασικό σημείο που πρέπει να ενσωματώσει στη διδασκαλία του ένας δάσκαλος – καθηγητής ώστε να αρχίσει να καλλιεργεί την κριτική σκέψη στους μαθητές του;
Καλή ακρόαση!
Παράθεση: Εκπαιδεύω με αλάτι και πιπέρι – Υλικό Φυσικής – Χημείας
QKS4zPXl42n
Ib9NTYZcUmz
H4JFV6uKnsN
UzunWHsvloV
HnwrpN1r5D7
CkvtzAEUUvR
bGnUKT2t8zg
ZHX1twsm3Ki
7607CSla9fZ
sjuaXUC7nZa
zEYCQEqcP9t
pFbNiWUXVFM
lwT5tjkxROo
OaGFOAlEXof
7wFdXtmUbOm
FfsDPMrhVhl
OVwYrBmZF4L
E5BycFQBs1x
fpSHEWVL2ex
0EIOqHSkIqd
JmurgheHVtK
NtZObX0ct5S
ZR3SUBvl9F7
62oldbcaD1L
yFjV0LnC0Pk
Zp49dGv47Wh
CLPilTu0JMP
Lym4lH5i7Ya
Mlisy6VUha3
EX7dJUpjzPx
DT57ZjQKYgh
D1sIG4ayDXi
iecz4iwUTI0