Η συνέντευξη για τη μάθηση που ακολουθεί δόθηκε το Σάββατο 20/02/2021. Ακολουθεί μια μικρή εισαγωγή…
Οι γνωστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά καθώς αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας είναι τεράστιες. Ένας σημαντικός πλούτος πληροφοριών από το περιβάλλον “αγωνίζεται” να εισέλθει στο γνωστικό μας σύστημα για περαιτέρω αξιολόγηση και εν τέλει επεξεργασία, ώστε ένα τμήμα αυτών να ενσωματωθεί σε αυτά που ήδη γνωρίζουμε από την πρότερη ζωή μας. Και δεν είναι φυσικά μόνο το περιβάλλον που μας βομβαρδίζει, αλλά είναι και τα εσωτερικά ερεθίσματα που πολλές φορές μας παρασύρουν σε ατέρμονες και δαιδαλώδεις σκέψεις οι οποίες ίσως να φτάνουν και στην κατάσταση των φαντασιώσεων ακόμη και όταν είμαστε ξύπνιοι.
Παρά τον καταιγισμό των πληροφοριών που καλούμαστε να επεξεργαστούμε κάθε στιγμή, το γνωστικό μας σύστημα καταφέρνει να ανταπεξέλθει ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Αυτό το όργανο, ο εγκέφαλος, που αναπτύξαμε εξελικτικά, αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και ρυθμίζει συμπεριφορές, αποφάσεις, συναισθήματα, σκέψεις και εικόνες που βιώνουμε. Ταυτόχρονα, ρυθμίζει, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, όλες τις ζωτικές μας λειτουργίες, αυτές που μας κρατούν στη ζωή. Κάποτε πίστευαν ότι το κέντρο της ανθρώπινης ζωής είναι η καρδιά. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι η μοναδικότητά μας, η διαφορετικότητά μας, ο τρόπος με τον οποίο βιώνουμε μια κατάσταση, ο τρόπος που αγαπάμε, που μισούμε, όλα εκπορεύονται από τον εγκέφαλο.
Όμως δεν είναι όλα ρόδινα. Ναι μεν ο εγκέφαλος έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες, αλλά έχει περιορισμένους πόρους, οι οποίοι δημιουργούν περιορισμούς που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν προβλήματα στις αποφάσεις μας και γενικότερα στη συμπεριφορά μας.
Ειδικά στο θέμα της μάθησης, το οποίο ενδιαφέρει έντονα εμάς τους εκπαιδευτικούς, οι περιορισμοί που έχουν κάποιες γνωστικές δυνατότητες όπως είναι η προσοχή (attention) και η μνήμη (εργασίας και μακρόχρονη) έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη διδασκαλία μας αλλά και για τις συμβουλές που θα δώσουμε στο μαθητή για το πώς θα μελετήσει ώστε να μαθαίνει καλύτερα.
Στην ακόλουθη συνέντευξη για τη μάθηση που έδωσα στον Πάνο Σταυρόπουλο, σύμβουλο σταδιοδρομίας – (https://yourcareer.gr) συζητάμε κυρίως για κάποιους περιορισμούς του γνωστικού μας συστήματος οι οποίοι πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ειδικά όταν θέλουμε να εμβαθύνουμε και να μάθουμε κάτι που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αποδοτικά στο μέλλον. Η συνέντευξη αυτή λοιπόν, υπό ένα πρίσμα, δεν ενδιαφέρει μόνο τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, αλλά όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν να αλληλεπιδρούν αποδοτικά και αποτελεσματικά με το περιβάλλον τους.
Για πολλά από τα θέματα που ακούγονται στη συνέντευξη έχω αρθρογραφήσει παλαιότερα. Για την προσοχή (attention) εδώ, για τις παρεμβολές εδώ, για τη μνήμη εδώ, εδώ και εδώ, για τα μαθησιακά στυλ εδώ, για τον ύπνο εδώ.
Παράθεση: Συνέντευξη για τη μάθηση – Υλικό Φυσικής – Χημείας
Ενδιαφέροντα και χρήσιμα. Τελικά δεν υπάρχουν οι “ακουστικοί” και οι “οπτικοί ” τύποι;
Τα μαθησιακά στυλ θεωρούνται εκπαιδευτικός μύθος (προς το παρόν τουλάχιστον).
Μπορείτε να διαβάσετε παλαιότερο άρθρο μου για το θέμα αυτό: https://physiart.com/2018/07/12/02-learning-myth-learning-styles/
nDpFGqumzpz
9gb0GbdMfs8
NWoNkTf2YqY
QzwH58jDuVl
3Co3uNjls8r
bqbzKqrSpIf
fBR3pdDCPue
AsiwKOiti7E
9fZnQj4lR1h
uzlD4Kn65QW
ml19plIPZGl
lCnXL9tgxIB
v7mOio8a1nE
qDHuQMqaX1A
0MxeMG81tzU
HGBcRyq4ewd
QsdHiGhAa1O
3LSYKVbpFGU
2IVfptqYBIg
M4khppvMi8I
NkmSOOXlBir
wUPVVa4vAtw
QeB25TECxIR
yw5Q5XCYE3V
WYPYRJS8w8g
VPA2osezT3S
Rz77jJFEHBu
YEYWOwpk0Lf
4qNvgfwGUUs
ct7fcELDrDU
ONWqBTcgmU5
GPhxs4D2W1G
IHkQ28yQdLK
4MDYBjSy2uo
kZxxdxmGIWy