Η αξιολόγηση των μαθητών είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία. Το αποτέλεσμά της επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες που πολλές φορές είναι δύσκολο να χειριστεί ο εκπαιδευτικός. Για το λόγο αυτό οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί εστιάζουν στην πιο εύκολη μορφή της αξιολόγησης, την αθροιστική αξιολόγηση, που μέσω των συμπερασμάτων της κατατάσσουμε συνήθως τους μαθητές ανάλογα με τη δυναμικότητά τους. Αυτό το είδος της αξιολόγησης, παρόλο που έχει το ρόλο της, έχει μικρή συνεισφορά στη μάθηση.
Η διαμορφωτική αξιολόγηση, από την άλλη μεριά είναι το είδος αξιολόγησης που διευκολύνει τη μάθηση. Μέσω των συμπερασμάτων που προκύπτουν από την αξιολόγηση αυτή, ο εκπαιδευτικός διαμορφώνει τη διδασκαλία του ώστε να ανακαλύψει κενά κατανόησης στη σκέψη των μαθητών του, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της μάθησης.
Το πνεύμα του podcast είναι να ξεπεραστεί η διαδικασία της “Αξιολόγησης ΤΗΣ μάθησης” και να αντικατασταθεί από τη διαδικασία της “Αξιολόγησης ΓΙΑ τη μάθηση”.
Παρόλο όμως που η διαμορφωτική αξιολόγηση είναι εξαιρετικά χρήσιμη, η υλοποίηση της έχει δυσκολίες. Η κύρια δυσκολία είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται αλλαγή της εδραιωμένης διδακτικής στρατηγικής.
Στο podcast αναφερόμαστε στα εξής θέματα:
- Γιατί απαιτείται η αξιολόγηση των μαθητών.
- Ποια είναι τα κύρια είδη της αξιολόγησης.
- Ποιες είναι οι δύο “πληγές” της αξιολόγησης.
- Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της διαμορφωτικής αξιολόγησης.
- Πρακτικές συμβουλές για την υλοποίηση της διαμορφωτικής αξιολόγησης.
- Βασικές στρατηγικές για την περίοδο μετά τη διαμορφωτική αξιολόγηση.
- Η αξιολόγηση και η σχέση της με το μαθησιακό επίπεδο των μαθητών.
ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ
Παράθεση: H διαμορφωτική αξιολόγηση – podcast – Υλικό Φυσικής – Χημείας