Podcast – O ρόλος της Google, οι πληροφορίες και οι γνώσεις

Πριν περίπου 4 χρόνια είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο για έναν πολύ διαδεδομένο εκπαιδευτικό μύθο: “Αφού θα το βρω στην Google, γιατί πρέπει να το μάθω;
Αποφασίσαμε λοιπόν με το Γιάννη Μιχαηλίδη στο πλαίσιο της σειράς podcast: “Εκπαιδεύω με αλάτι και πιπέρι” να αναμοχλεύσουμε και πάλι αυτή την άποψη που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των μαθητών των εκπαιδευτικών και των γονέων.  

Στην αρχή του podcast κάνουμε μια σημαντική διάκριση μεταξύ τριών εννοιών: τα δεδομένα, τις πληροφορίες και τις γνώσεις, ώστε να κατανοήσουμε γιατί η ανθρώπινη σκέψη δεν μπορεί να στηριχτεί σε ό,τι βρίσκουμε ψάχνοντας στην Google. Στη συνέχεια αναδεικνύουμε το ρόλο του σχολείου στη δόμηση της ικανότητας του ανθρώπου να σκέφτεται και τέλος συζητάμε κάποια προβλήματα που υπάρχουν ενδογενώς στις πληροφορίες που αναζητάμε στο διαδίκτυο. Η διάρκεια του podcast είναι περίπου 23 min.

Kαλή ακρόαση.

Βιβλιογραφία:

  1. De Bruyckere, P., Kirschner, P.A. & Hulshof, C.D., 2015. Urban Myths about Learning and Education, Elsevier.
  2. Γ. Γιώτης, 2022. Ηοαx – Οδηγός επιβίωσης στην εποχή της παραπληροφόρησης, Εκδόσεις ΘΥΡΑΘΕΝ. 
  3. Bransford, J., Brown, A., & Cocking, R. (Eds.). (2000). How People Learn Brain, Mind, Experience, and School. National Academies Press.
  4. Willingham, D. T. (2017). The reading mind: A cognitive approach to understanding how the mind reads. Jossey-Bass.

 

Θα χαρώ πολύ να σχολιάσετε τη δημοσίευσή μου!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top
Scroll to Top